Op deze pagina wordt de loopfiets per onderdeel besproken, zodat u weloverwogen de juiste loopfiets kunt kiezen voor uw kind.

Moet een loopfiets een rem hebben?

Een veel gestelde vraag is of een loopfiets een rem moet hebben. Het antwoord hierop is "nee, dat moet niet".

De beginnende loopfietser heeft zijn of haar handen vol aan het vooruit komen, het sturen en het vinden van de juiste balans. Remmen kunnen ze met hun voeten. Die kunnen met een loopfiets altijd contact maken met straat of vloer.
Heeft uw kind de loopfiets eenmaal goed onder controle, dan wordt een rem interessant.

Een rem is dus leuk in een later stadium, maar niet absoluut noodzakelijk.

 

Waar moet ik bij de zadelhoogte op letten?

De minimale zadelhoogte van de loopfietsLoopfietszadel FirstbikeHoogste stand loopfietszadel

De minimale zadelhoogte:

Het belangrijkste bij een loopfiets is dat uw kind er op kan zitten. Bepalend hiervoor is de minimale zadelhoogte (zie afb. 1) van de loopfiets. De minimale zadelhoogte geeft de zithoogte weer als het zadel in de laagste stand staat.

Om deze maat te bepalen dient u uw kind zijn of haar voeten ongeveer 20cm uit elkaar te zetten. De afstand van af de grond tot aan het kruis is gelijk aan de minimale zadelhoogte.
 

Het loopfietszadel verstellen:

Het zadel van houten loopfiets is meestal trapsgewijs te verstellen. Veelal instappen van ca. 2 cm. In de meeste gevallen moeten er twee bouten verwijderd worden waarna het zadel 1 stand hoger (of lager) geplaatst kan worden. Vervolgens moeten de beide bouten weer terug geplaatst worden.

Bij een metalen loopfiets is het zadel veelal traploos te verstellen. U plaatst het zadel in de juiste hoogte en zet het met een bout of snelspanner vast.

 

De banden van een loopfiets:

Loopfietsen kunnen voorzien zijn van verschillende soorten banden. Elke band heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. In hoofdlijnen zijn er de volgende banden voor een loopfiets:
Luchtbanden:
Luchtbanden geven de loopfiets een beter rij comfort. Over het algemeen heeft een luchtband goede grip op de ondergrond, een verend vermogen waardoor er minder trillingen optreden aan het stuur bij een oneffen wegdek.

Bij een loopfiets heeft de binnenband vaak een ventiel dat gelijk is aan het ventiel van een auto. Met de fietspomp oppompen lukt vaak niet. Een speciale verloopnippel is hiervoor de oplossing.

Massieve banden:
Massieve banden zijn veelal stugger; weinig tot niet veerkrachtig. Op een oneffen ondergrond geeft dit een stoterig effect. Lekrijden is echter niet mogelijk.